ASML en Shell geven AEX een boost

CChristiaan 12 oktober 2023 18:47

De Amsterdamse beurs sloot donderdag hoger, dankzij sterke prestaties van tech- en olieaandelen, waaronder ASML en Shell. Tegenover deze stijging stonden verliezen bij andere bedrijven, maar de AEX kon toch een positieve afsluiting realiseren.

AEX sluit hoger ondanks omliggende beursverliezen

Hoewel de omliggende beurzen een minder positieve dag hadden, wist de AEX een stijging van 0,5 procent te realiseren, om te eindigen op 741,52 punten. Dit resultaat werd voornamelijk gedreven door de sterke prestaties van de technologie- en olieaandelen. Ondanks enkele verliezen bij andere bedrijven, was de algehele stemming op de Amsterdamse beurs toch positief.

ASML en Shell helpen AEX naar een hogere afsluiting

ASMI, ASML en Shell waren enkele van de grote winnaars van de dag. ASMI zag een prijsstijging van 1,3 procent, terwijl ASML en Shell respectievelijk 3,8 en 1,3 procent hoger kwamen uit. De sterke resultaten van deze bedrijven hielpen de AEX om te eindigen in het groen, ondanks de druk van enkele andere aandelen die minder goed presteerden.

ArcelorMittal en Ahold Delhaize noteren verliezen

De verliezen van de dag waren voornamelijk te vinden bij ArcelorMittal en Ahold Delhaize, die respectievelijk met 4,1 en 4,0 procent daalden. Deze resultaten drukten op de algehele prestatie van de AEX, maar konden deze niet volledig overschaduwen door de sterke prestaties van andere bedrijven.

Fagron, een bedrijf in de AMX-index, zag ook een positieve dag na de publicatie van zijn kwartaalcijfers voor de opening van de beurs. De markt reageerde gunstig op deze cijfers, waardoor het aandeel met 2,6 procent steeg. Dit toont aan dat sterke financiële resultaten nog steeds een belangrijke drijfveer kunnen zijn voor aandelenprijzen.

De grootste winnaar van de dag was ongetwijfeld Brill, een lokaal genoteerd bedrijf dat een verbluffende koersstijging van 33 procent zag. Deze stijging was het gevolg van een overnamebod van De Gruyter, dat bereid was 27,50 euro per aandeel te bieden. Dit toont aan dat overnamebiedingen een enorme impact kunnen hebben op de aandelenkoersen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.