Argentinië verkiest Bitcoin-voorstander tot president

HHenk 14 augustus 2023 11:07

Javier Milei, bekend als een fervent Bitcoin-voorstander, staat aan kop bij de Argentijnse presidentsverkiezingen. Deze controversiële kandidaat heeft net de voorverkiezingen gewonnen, volgens een bericht van Bloomberg op 14 augustus.

Bitcoin-supporter Milei leidt in Argentinië

Volgens Bloomberg heeft de Argentijnse presidentskandidaat en Bitcoin-enthousiast Javier Milei de Argentijnse voorverkiezingen gewonnen en neemt hij de leiding in de presidentsverkiezingen. Milei is onderdeel van de libertaire en extreemrechtse partij, La Libertad Avanza, en heeft meer dan 30% van de stemmen binnengehaald.

Milei's controversiële standpunten

Milei is zonder twijfel een controversiële figuur. Hij identificeert zichzelf als een 'anarchokapitalist', ontkent klimaatverandering, pleit voor de legalisering van de verkoop van vuurwapens en menselijke organen, en wil centrale banken afschaffen. Hij heeft ook laten blijken dat hij een fan is van Donald Trump en heeft steun ontvangen van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Bitcoin als oplossing voor inflatie

Milei is een fervent tegenstander van centrale banken, die hij beschuldigt van oplichting via inflatie. Hij ziet Bitcoin als een mogelijk antwoord op deze problematiek. In zijn woorden: 'De centrale bank is een scam, een mechanisme waarmee politici goede mensen bedriegen met inflatoire belasting. Bitcoin vertegenwoordigt de terugkeer van geld naar de oorspronkelijke maker: de particuliere sector.'

Ondanks Milei's enthousiasme voor Bitcoin, lijkt hij niet van plan te zijn om Bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren, zoals El Salvador heeft gedaan. In plaats daarvan lijkt hij de Amerikaanse dollar te willen invoeren. Er bestaat echter bezorgdheid dat zijn overwinning zou kunnen leiden tot een grote sell-off op de markten, gezien zijn controversiële plannen.

De uiteindelijke presidentsverkiezingen in Argentinië zullen plaatsvinden op 22 oktober. Om direct te winnen moet een kandidaat minimaal 45% van de stemmen behalen. Momenteel lijkt de kans groot dat Milei deze drempel haalt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.