Analisten voorspellen flinke winsttoename voor ABN AMRO in Q2 2023

HHenk 8 augustus 2023 14:23

Volgens de analistenconsensus ziet het ernaar uit dat ABN AMRO in het tweede kwartaal van 2023 een aanzienlijke winsttoename heeft gerealiseerd. Zowel de nettowinst als de rentemarge en de voorzieningen voor oninbare leningen zijn verbeterd.

Verwachte winststijging bij ABN AMRO

In het tweede kwartaal van 2023 heeft de Nederlandse bank ABN AMRO waarschijnlijk een aanzienlijke winst weten te boeken. Door de analisten wordt een opmerkelijke stijging in de nettowinst verwacht van 475 miljoen euro naar 570 miljoen euro. Dit is een aanzienlijke toename in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023, waarin de winst uitkwam op 523 miljoen euro.

Rentebaten en fees blijven stabiel

Naast de winststijging zijn ook de geschatte netto rentebaten en fees van belang. Volgens de analisten bedragen deze respectievelijk 1,62 miljard euro en 446 miljoen euro. Ter vergelijking, een kwartaal eerder bedroegen deze cijfers hetzelfde voor de netto rentebaten en 444 miljoen euro voor de fees.

Flinke toename in voorzieningen voor oninbare leningen

Een andere opvallende trend in de financiële resultaten van ABN AMRO is de toename van de voorzieningen voor oninbare leningen. Deze liepen op van 14 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2023 naar 110 miljoen euro in het tweede kwartaal. Dit is een aanzienlijke stijging, maar nog steeds een aanzienlijke verbetering in vergelijking met het tweede kwartaal van 2022, toen er een vrijval van voorzieningen van 62 miljoen euro was.

ABN AMRO heeft in de eerste helft van het jaar ook actief geïnvesteerd in haar eigen aandelen. De bank kocht in de eerste helft van 2023 voor een totaalbedrag van 500 miljoen euro aan eigen aandelen in. Dit geeft aan dat de bank vertrouwen heeft in haar eigen prestaties en toekomstige groei.

De verwachtingen van de analisten zijn gebaseerd op gegevens verzameld tussen 12 en 20 juli. Woensdagochtend zal ABN AMRO de boeken openen en zal het duidelijk worden of de voorspellingen van de analisten accuraat waren. Ongeacht de uitkomst, het is duidelijk dat het een spannende tijd is voor de bank en haar aandeelhouders.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.