Amerikaanse beurzen kelderen na sterke consumentenuitgaven

CChristiaan 17 oktober 2023 23:21

De Amerikaanse beurzen sloegen dinsdag rood uit na rapporten over sterke consumentenbestedingen in september, wat de obligatierentes deed oplopen. Dit wijst op een robuuste economie, maar suggereert ook dat de Fed de rentevoeten langer hoog zal moeten houden.

Amerikaanse beurzen dalen na consumentenuitgave

Dinsdagavond toonden de Amerikaanse beurzen rode cijfers. De oorzaak? Recent gepubliceerde cijfers over sterke consumentenbestedingen in september. Dit betekende goed nieuws voor de economie, maar had een minder gunstig effect op de obligatierentes, die opnieuw opliepen. Het lijkt er dus op dat de Fed de rente voor een langere periode hoog zal moeten houden.

Detailhandelsverkopen overtreffen verwachtingen

Een belangrijk punt van aandacht was de stijging van de detailhandelsverkopen in september. Deze stegen met 0,7 procent, een aanzienlijk hoger percentage dan de 0,3 procent waar rekening mee was gehouden. Het suggereert dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 4 procent is gegroeid, volgens ING.

Sterke Amerikaanse economie blijft aanhouden

Danske Bank merkte op dat veel recent gepubliceerde economische indicatoren beter dan verwacht waren. Dit duidt op de blijvende kracht van de Amerikaanse economie. Echter, bij hoge inflatie geeft het de Federal Reserve ook meer ruimte om de rente mogelijk verder te verhogen of in elk geval langer hoog te houden.

In het bedrijfsnieuws wist Goldman Sachs minder winst te behalen in het derde kwartaal. Hoewel dit niet ideaal was, viel de winstdaling minder dan gevreesd uit. Ondanks de stijgende kosten ging er minder geld naar de stroppenpot en daalde het aandeel met 1,7 procent.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.