Amerikaans overheidstekort bereikt al 1,4 biljoen dollar in fiscaal jaar 2023

HHenk 20 juli 2023 09:42

Het Amerikaanse overheidstekort heeft tien maanden in het nieuwe fiscale jaar al 1,4 biljoen dollar bereikt. Ondanks de gigantische schuldenberg blijft Amerika er volgens Fitch goed voorstaan, maar de situatie op de lange termijn is mogelijk onhoudbaar.

Overheidstekort VS bereikt recordhoogte

Het Amerikaanse overheidstekort is opmerkelijk hoog, slechts tien maanden in het fiscale jaar 2023. Volgens een nieuw rapport van het Treasury Department bedraagt het tekort al 1,4 biljoen dollar. Dit houdt in dat de overheid meer uitgeeft dan ze binnenkrijgt, wat op de lange termijn een onhoudbare situatie kan creëren.

Uitgaven overheid overtreffen inkomsten ruimschoots

Het grote tekort komt voort uit het feit dat de Amerikaanse overheid al 4,80 biljoen dollar heeft uitgegeven, terwijl ze slechts 3,413 biljoen dollar aan inkomsten heeft gegenereerd. Dit betekent dat de uitgaven de inkomsten enorm overtreffen, wat leidt tot het hoge overheidstekort.

'AAA' rating van Amerika ondanks hoge schulden

Kredietbeoordelaar Fitch handhaaft de 'AAA' rating voor Amerika, ondanks de torenhoge schulden en tekorten. De rating wordt ondersteund door de sterke economie van het land, het hoge bruto binnenlands product en de status van de dollar als wereldreservemunt. Deze factoren geven de overheid volgens Fitch 'ongeëvenaarde financiële flexibiliteit'.

Larry Summers, voormalig Treasury Secretary, meent dat de Amerikaanse overheid haar groeiende tekorten alleen kan aanpakken door belastingverhogingen door te voeren. Hoewel dit de economie op korte termijn zou kunnen schaden, is het volgens hem de enige manier om de tekorten te beheersen.

De toenemende schuldenlast en de noodzaak om meer dollars te 'printen' om de economie draaiende te houden, kan in theorie gunstig uitpakken voor Bitcoin. De verdere uitholling van de koopkracht van de dollar kan ertoe leiden dat mensen steeds meer op zoek gaan naar alternatieven, zoals Bitcoin.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.