Amazon overtreft verwachtingen met indrukwekkende kwartaalresultaten

HHenk 3 augustus 2023 23:18

Amazon heeft in het afgelopen kwartaal de verwachtingen ver overtroffen, met een operationele winst die meer dan het dubbele is van de voorspellingen en een sterke omzetgroei in zowel de e-commerce als de clouddivisie.

Indrukwekkende operationele winst

Amazon heeft in het tweede kwartaal van 2023 alle verwachtingen overtroffen, met een operationele winst van 7,7 miljard dollar. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 3,3 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder en ruim boven de voorspellingen van vooraf, die varieerden van 2,0 tot 5,5 miljard dollar.

De winst van Amazon was niet alleen op operationeel niveau indrukwekkend. Onder aan de streep resteerde een winst van 6,7 miljard dollar of 0,65 dollar per aandeel, waar analisten een nettowinst van 3,6 miljard dollar of 0,35 dollar per aandeel hadden verwacht. Dit is een enorme ommekeer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, toen het bedrijf nog een verlies van 2 miljard dollar rapporteerde.

Sterke omzetgroei

Ook de omzet van Amazon steeg aanzienlijk, met 11 procent naar 134,4 miljard dollar. Dit overtrof zowel de marktverwachtingen van 131,5 miljard dollar als de eigen voorspellingen van het bedrijf, die varieerden van 127 tot 133 miljard dollar. Zelfs zonder het negatieve valuta-effect van 0,3 miljard dollar, was er nog steeds een jaar-op-jaar groei van 11 procent.

Clouddivisie presteert goed

Amazon Web Services, de clouddivisie van het bedrijf, presteerde ook goed, met een jaar-op-jaar omzetgroei van 12 procent. Dit overtrof de voorspellingen van analisten, die een groei van minder dan 11 procent hadden verwacht. Het is echter opmerkelijk dat de groei in het eerste kwartaal nog op 16 procent lag.

Amazon is positief over de toekomst en verwacht voor het lopende derde kwartaal een operationele winst van 5,5 tot 8,5 miljard dollar en een omzet van 138 tot 143 miljard dollar. Dit zou een stijging van 9 tot 13 procent op jaarbasis betekenen. Interessant is dat het bedrijf ook rekent op een gunstig valuta-effect van 120 basispunten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.