AEX ziet rode cijfers ondanks sterke resultaten

HHenk 2 augustus 2023 11:52

De Amsterdamse AEX stond woensdagochtend in het rood, ondanks sterke resultaten tijdens het cijferseizoen en optimisme over de kunstmestprijzen. Verliezers zoals Wolters Kluwer en Just Eat Takeaway.com drukten het sentiment.

AEX start dag in het rood

De Amsterdamse beurs had een moeilijke start van de dag met een daling van 1,3 procent in de vroege handel. Ondanks enkele positieve signalen, zoals sterke bedrijfsresultaten en optimistische vooruitzichten in bepaalde sectoren, bleek het algemene beleggerssentiment negatief.

Beleggers lijken hun winsten veilig te stellen na een periode van sterke groei op de wereldwijde beurzen, stelt Simon Wiersma, investment manager bij ING. Dit is een natuurlijk fenomeen in de financiële markten, waarbij beleggers winst nemen na een succesvolle rally om hun rendementen te beveiligen.

S&P 500-bedrijven overtreffen verwachtingen

Het cijferseizoen heeft tot nu toe positieve resultaten laten zien, met ongeveer 82 procent van de S&P 500-bedrijven die de verwachtingen hebben overtroffen. Dit is een positieve indicator voor de kracht en veerkracht van de Amerikaanse economie en de bedrijven die er deel van uitmaken.

Ondanks het algemene optimisme in de markt, heeft Wolters Kluwer het moeilijk met dalende omzetten en stijgende personeelskosten. Dit is een herinnering dat niet alle bedrijven gelijk zijn en sommige ondanks de algemene markttrends met uitdagingen kunnen worden geconfronteerd.

Just Eat Takeaway.com ziet aandeel dalen

Een van de grootste verliezers van de dag was Just Eat Takeaway.com, met een verlies van 3,8 procent. Dit laat zien dat zelfs bedrijven in groeisectoren zoals tech en food delivery niet immuun zijn voor koersdalingen en marktschommelingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.