
Ondanks het feit dat de AEX moeite heeft om de barrière in de zone 769-777 te doorbreken, zijn er geen technische signalen die reden geven tot paniek. De verbeterde economische indicatoren en de hoop dat de centrale banken aan het einde van hun verkrappingscyclus zitten, bieden steun aan beleggers.
Geen doorbraak in zone 769-777, maar positieve economische signalen
Het blijkt lastig voor de Nederlandse beurs om de grens in de zone 769-777 te doorbreken. Dit is echter geen reden voor bezorgdheid, dankzij positieve economische signalen en de hoop dat de centrale banken aan het einde van hun verkrappingscyclus zijn. Hoewel de markt op de korte termijn aarzelt, zijn er geen technische indicatoren die wijzen op een opwaartse uitbraak.
Lange termijn technisch scenario blijft positief
Hoewel de beurs op de korte termijn wat onzeker lijkt, is het lange termijn technische scenario nog steeds gunstig. De Nederlandse beurs heeft sinds de herfst van vorig jaar verschillende hogere koersbodems achtergelaten. Deze hogere 'lows' zijn een indicatie dat beleggers blijven instappen en bijkopen bij grotere dips. Het verschil tussen de korte- en langetermijn is belangrijk en toont aan dat de dominante trend nog steeds opwaarts gericht is.
Doorbraak boven 777,58 punten nodig voor verdere stijging
Op de korte termijn is er nog een belangrijke steunzone te vinden rond 745,26 punten, dat was de bodem van 22 maart. Voor een verdere opwaartse beweging van de Nederlandse beurs is een doorbraak nodig boven de weerstand van 777,58 punten, die op 16 februari is gevormd. Pas dan kan de beurs een verdere stijging realiseren.
Als we terugkijken naar de AEX-grafiek vanaf 2008, zien we duidelijk de overheersende opwaartse trend van de aandelenmarkt. Bij elke grote correctie is er een hogere bodem gevormd dan de vorige. Dit toont de veerkracht en het opwaartse potentieel van de Nederlandse aandelenmarkt. Het is echter cruciaal om deze trend in de gaten te houden en te anticiperen op eventuele veranderingen.