AEX trotseert zwakke macro-economische cijfers dankzij ASML en Shell

CChristiaan 12 oktober 2023 19:16

Ondanks zwakke macro-economische cijfers uit de VS en Europa, sloot de AEX in de plus. Belangrijke rollen waren weggelegd voor ASML en Shell, die beide positief presteerden. Het nieuws had weinig impact op beleggers, die zich focusten op individuele prestaties van bedrijven op de beurs.

AEX houdt stand ondanks zwakke macro-economische cijfers

In een financieel landschap dat gedomineerd werd door zwakke macro-economische cijfers, wist de AEX zich staande te houden. Dit werd voornamelijk gedreven door sterke prestaties van zwaargewichten ASML en Shell, die samen goed zijn voor 30% van de Amsterdamse hoofdindex. Hieruit blijkt dat beleggers zich niet laten afschrikken door algemene macro-economische trends, maar zich eerder richten op de prestaties van individuele bedrijven.

Het macro-economische nieuws van de dag focusste zich op de Amerikaanse arbeidsmarkt en inflatie. De inflatiecijfers vielen tegen; de inflatie over de maand september was hoger dan verwacht. Dit resulteerde in een stijging van de kans op een renteverhoging in december. Hoewel de inflatie niet gemakkelijk te bestrijden blijkt, houdt de Amerikaanse arbeidsmarkt stand.

Gemengde bedrijfsresultaten op het Damrak

Op het Damrak was er sprake van uiteenlopende prestaties. ASML en Shell presteerden sterk, terwijl Ahold Delhaize onder druk stond door een negatief rapport van Jefferies over mogelijke druk op de marges in de VS. Ook ABN Amro zag een daling in de aandelenkoers, ondanks een koopadvies voor ING van Morgan Stanley. In de Midkap presteerde Fagron sterk na positief ontvangen resultaten, vooral in de VS.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.