AEX toont tekenen van stabilisatie ondanks broze verbetering

HHenk 31 augustus 2023 08:45

De AEX lijkt zich te stabiliseren met tekenen van kopersactiviteit en een afnemende verkoopdruk. Echter blijft de verbetering broos en de bodem moet nog worden aangestampt. Verder wordt er een lichte afname in de Europese marktonrust gemeld.

Opleving AEX duidt op vermindering verkoopdruk

Het herstel van de AEX heeft geleid tot een toename van de handelsvolumes, wat een technische indicatie is dat kopers weer actief worden op de markt. Dit helpt de verkoopdruk te verminderen en wijst op een stabilisatie in de markt. Daarnaast lijkt de money flow-indicator te stabiliseren, wat suggereert dat er vers kapitaal in de markt vloeit. Deze ontwikkelingen bevestigen het proces van stabilisatie, maar het is belangrijk op te merken dat de situatie nog steeds broos is en dat er nog steeds een behoefte is om een sterke basis of 'bodem' te vormen in de markt.

Oude bodems vormen tijdelijke weerstand voor AEX

Tijdens de recente heropleving van de AEX is er een waarschijnlijke weerstand geïdentificeerd in de 748-752 zone. Dit was een voormalig ondersteuningsniveau dat waarschijnlijk tijdelijk als weerstand zal fungeren. Dit betekent dat de index waarschijnlijk enige moeite zal hebben om boven deze niveaus uit te stijgen tijdens zijn heropleving. In dit geval zou de AEX eerst deze weerstand moeten overwinnen voordat er verdere groei mogelijk is.

Afname van onrust op Europese financiële markten

Een ander positief teken voor de stabilisatie van de AEX is de recente daling van de E-VIX index, een indicator voor paniek op de Europese financiële markten. Deze daling suggereert een afname van de onrust op de markten. Bovendien zijn de pieken van de VIX van de afgelopen maanden rond de 21,50 punten niet doorbroken, wat aangeeft dat er geen ernstige paniek op de markt is. Dit is een belangrijk teken dat de markten beginnen te stabiliseren na de recente volatiliteit.

De stabilisatie van de money flow-indicator in de afgelopen twee weken suggereert dat de verkoopdruk op de Nederlandse aandelenbeurs aan het afnemen is. Deze indicator, die de onderliggende geldstromen op de beurs weergeeft, kan verborgen koop- of verkoopdruk onthullen. Hoewel er nog geen sprake is van een stijgende money flow, wat zou duiden op een instroom van vers kapitaal, is de stabilisatie een positief teken voor de markt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.