AEX sluit week af met verlies: Invloed van hoge rentes en onrust in het Midden-Oosten

CChristiaan 20 oktober 2023 19:52

Ondanks aantrekkelijke rendementen op Amerikaanse tienjaarsobligaties, ervaren fondsmanagers tegenvallende resultaten door snel stijgende rentes. De AEX verloor deze week 1,5% onder invloed van toenemende rentes en spanningen in het Midden-Oosten.

Problemen voor fondsmanagers door stijgende rentes

Fondsmanagers die aan het begin van het jaar ervoor kozen om hun positie in staatsobligaties uit te breiden, ondervinden nu de gevolgen van snel stijgende rentes. Hoewel een rendement van 3,5% op Amerikaanse tienjaarsobligaties aanvankelijk aantrekkelijk leek, stijgt de rente nu naar de grens van 5%. Hierdoor hebben de eerder dit jaar aangekochte tienjaars Treasuries een flinke duikeling gemaakt, wat resulteert in lagere obligatiekoersen. Dit kan voor fondsmanagers lastige eindejaarsgesprekken betekenen.

AEX verliest door hoge rentes en geopolitieke onrust

Hoewel de AEX maar 1,5% heeft verloren sinds vorige week vrijdag, gaan deze cijfers voorbij aan de forse individuele koersverliezen die aandelen deze week hebben geleden. De stijging van de rente en de oplopende spanningen in het Midden-Oosten hebben de AEX gedwongen om op zowel dag- als weekbasis zo'n 1,5% in te leveren. Dit resulteerde in een eindstand van ruim 716 punten aan het einde van de week.

Hoewel de cijfers van chipfabrikant TSMC enigszins aan de lichte kant waren, hadden beleggers vooral oog voor de uitspraken van de bedrijfstop. Volgens hen nadert de bodem van de cyclus in de chipindustrie, wat goed nieuws is voor zowel beleggers in TSMC als in andere bedrijven als ASMI en Besi. Veel van het slechte nieuws lijkt inmiddels al te zijn ingeprijsd.

Allfunds, een Spaans fintechbedrijf, kwam met een handelsupdate voor het derde kwartaal die weinig inspirerend was. Hoewel het bedrijf een groot groeipotentieel heeft, heeft het dit jaar tot nu toe vooral moeite gehad. Desondanks blijft het een aandeel om in de gaten te houden voor beleggers, vooral omdat Euronext eerder dit jaar interesse toonde om het bedrijf over te nemen.

FTC beschuldigt Amazon van misbruik marktpositie

Amazon wordt door de Federal Trade Commission (FTC) in de Verenigde Staten beschuldigd van misbruik van zijn dominante marktpositie. Hierdoor krijgen nieuwe concurrenten geen kans en betalen consumenten meer voor een slechtere dienstverlening. Uiteindelijk zal een rechter een oordeel moeten vellen over deze beschuldiging, wat een risico vormt voor beleggingen in grote, bovengemiddeld succesvolle bedrijven zoals Amazon.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.