AEX sluit in het rood: ASML en Just Eat Takeaway lijden verlies

CChristiaan 18 oktober 2023 20:02

De Amsterdamse AEX sloot op woensdag 18 oktober 2023 met een verlies van ongeveer een procent. Ondanks de 'duifachtige' houding van de Federal Reserve, zorgen opwaartse druk op de obligatierentes en teleurstellende bedrijfsresultaten van onder andere ASML en Just Eat Takeaway voor een negatieve dag op de beurs.

AEX sluit met verlies

Ondanks een duifachtige houding van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, sloot de AEX woensdag met verlies. De index daalde met 1,0 procent naar 729,57 punten. Dit verlies werd mede veroorzaakt door een opwaartse druk op de obligatierentes en teleurstellende bedrijfsresultaten.

Een belangrijke factor die bijdroeg aan het verlies op de AEX was de stijging van de Amerikaanse tienjaarsrente naar 4,915 procent, en de Duitse Bund die op 2,921 procent noteerde. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de Amerikaanse rente boven de 4,9 procent uitkwam, wat een teken van opwaartse druk op de obligatierentes aangeeft.

ASML en Just Eat Takeaway onderuit

Bij de individuele bedrijfsresultaten op de AEX, vielen vooral de verliezen van ASML en Just Eat Takeaway op. Het aandeel van de chipfabrikant ASML daalde met 3,4 procent. Just Eat Takeaway, een grote speler in de voedselbezorging, zag zijn aandeel met 1,9 procent dalen na het presenteren van zijn cijfers.

Een andere belangrijke beweging op de financiële markten was de stijging van de olieprijs. Deze steeg ongeveer 1,5 procent, na een daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie met 4,5 miljoen vaten. Dit toont aan dat de vraag naar olie nog steeds hoog is, ondanks de prijsstijgingen.

Rente stijgt door sterke Amerikaanse economie

Positieve macro-economische cijfers uit de VS zorgen voor een stijging van de rentes. Deze cijfers laten volgens experts zien dat de Amerikaanse economie niet voldoende wil afkoelen. Dit vergroot de kans op een toekomstige renteverhoging, wat tot gevolg heeft dat beleggers rekening moeten houden met de mogelijkheid van hogere rentes voor een langere tijd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.