AEX slaagt er niet in om openingswinst te vergroten

CChristiaan 15 september 2023 13:08

De AEX is vrijdagochtend licht gestegen, maar techaandelen drukten de stemming. TSMC's zorgen over vraag- en aanbodsituaties en UBS die ASMI van de kooplijst afhaalt, zorgden voor een negatieve stemmingsverandering.

Techaandelen drukken op beursstemming

De AEX kende een veelbelovende opening, maar techaandelen hadden tijdens de ochtenduren een negatieve invloed op de stemming. Onder andere een Reuters-artikel over de Taiwanese chipmaker TSMC, die zorgen uitte over de vraag en grote leveranciers vroeg om de levering van chipapparatuur uit te stellen, had een negatieve invloed op technologienamen zoals ASML en BESI. Daarnaast droeg het feit dat UBS de chipper ASMI van de kooplijst afhaalde bij aan de negatieve stemming.

Reactie markten op ECB's rentebesluit

Donderdag reageerden de beurzen opgelucht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Voorzitter Christine Lagarde benadrukte meermaals tijdens de persconferentie dat de huidige rente hoog genoeg is om de inflatie in de eurozone te beteugelen. Verwacht wordt dat de Federal Reserve volgende week meer duidelijkheid zal geven, maar de markten anticiperen niet op een verdere renteverhoging van de Fed.

Vandaag werd bekend dat de Franse consumentenprijzen in augustus nog harder zijn gestegen dan eerder werd gemeld, met 4,9% op jaarbasis tegen een eerder gemelde stijging van 4,8%. In juli was de inflatie 4,3% en in augustus 2022 was de inflatie in Frankrijk 5,9%.

De olieprijzen bleven vrijdagochtend stijgen, met de prijs voor een vat Brent-olie dat 0,5% stijgt naar 94,12 dollar per vat. Donderdag sloot de olieprijs al op nieuwe jaarrecords, ingegeven door voortdurende productieverlagingen door Saoedi-Arabië en Rusland, die bedoeld zijn om een krappere markt te creëren.

Techaandelen onder druk

De technologienamen hadden het vandaag moeilijk na de voorzichtige boodschap van TSMC en nadat zakenbank UBS de chipfabrikant ASMI van de kooplijst had gehaald. ASML verloor 2,5%, BESI 3,3% en ASMI 5,5%. Aan de andere kant werden de AEX geleid door Wolter Kluwer en Ahold Delhaize, die beide ongeveer 1,8% konden bijschrijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.