AEX positief afgesloten met Besi als drijvende kracht

CChristiaan 29 november 2023 23:31

De Amsterdamse beurs AEX heeft woensdag een lichte stijging laten zien, met Besi als voortrekker. Ondanks dat het handelsvolume laag was, speelden er op de achtergrond belangrijke zaken zoals de dalende rente in de VS en veranderende inflatiecijfers in Europa.

Lichte winst voor de AEX

De AEX heeft de beursdag met een kleine winst afgesloten. De index sloot 0,1 procent hoger op 761,99 punten, mede dankzij de winst van halfgeleideraandelen. Ook de Midkap-index deed het goed met een stijging van 0,5 procent. Ondanks de rustige handelsdag, hielden beleggers hun blik op de achtergrondfactoren die de markt kunnen beïnvloeden.

Signalen over renteverhoging uit de VS

Er zijn tegenstrijdige signalen vanuit de Federal Reserve over een mogelijke renteverhoging. De verwarring lijkt bedoeld om de markt van te veel renteverlagingen te weerhouden. Volgens André van Eerden van Aberfeld Asset Management neemt de druk op de Fed om de rente te verhogen echter duidelijk af en kunnen we in de tweede helft van volgend jaar een lagere rente verwachten.

Duitse inflatiecijfers laten daling zien

In Europa zien we de inflatie duidelijk dalen. Uit Duitse cijfers blijkt een flinke daling van 3,8 procent in oktober naar 3,2 procent in november. Deze daling van inflatie is een positieve ontwikkeling en kan invloed hebben op de financiële markten en economische beslissingen op grotere schaal.

Op de AEX was er een duidelijke winnaar en verliezer. Besi liep voorop met een winst van 3,3 procent, gevolgd door ASMI en ASML met respectievelijk 2,4 procent en 1,5 procent winst. Philips daarentegen was de verliezer van de dag met een verlies van 3,7 procent, dit na een waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA over mogelijke oververhitting van hun beademingsapparaten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.