AEX opent groen op drukke cijferdag, geen recessie in zicht volgens de Fed

HHenk 27 juli 2023 08:58

Beleggers lijken optimistisch op de beursvloer, met een groen voorbeursbeeld voor de AEX. De Fed ziet geen recessie opdoemen, en de ECB is aanstaande met een mogelijke renteverhoging. Een stortvloed aan bedrijfscijfers houdt de markt in zijn greep.

Groen voorbeursbeeld voor AEX

Het mag dan herfst zijn buiten, maar op de beursvloer schijnt de zon. De AEX lijkt sterk te openen, met een indicatie van +0,5% en een groen beeld voor alle indices en futures. Dit positieve sentiment is ongetwijfeld mede te danken aan de geruststellende woorden van de Fed van gisteren, waarbij geen recessie werd voorspeld. Nu kijken we uit naar de rentebeslissing van de ECB later op de dag.

Hoogste beleidsrente in twintig jaar

Gisteren heeft de Fed haar rentebesluit bekendgemaakt en de Amerikaanse beleidsrente staat nu op het hoogste niveau in twintig jaar. Dit signaleert dat de centrale bank de inflatie actief wil beheren en niet van plan is om de rente dit jaar te verlagen. De arbeidsmarkt blijft sterk, de economie is sterk en niemand denkt aan een recessie. Dit is bemoedigend nieuws voor de financiële markten.

ECB rentebesluit op komst

Na het geruststellende rentebesluit van de Fed, kijken we nu uit naar de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB). Gezien de huidige economische situatie en de hardnekkige inflatie, verwacht niemand dat de ECB dit jaar de rente zal verlagen. Het is interessant om te zien hoe zij reageren op de huidige economische situatie, die zich snel verslechtert, vooral in Duitsland.

Ondanks een lager resultaat dan in de voorgaande kwartalen, heeft Shell positief nieuws voor de beleggers. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het dividend zal stijgen naar $0,3310 per kwartaal per aandeel en dat er een nieuwe buy-back van $3 miljard zal worden ingezet. Dit zijn bemoedigende signalen die erop wijzen dat het bedrijf vertrouwen houdt in zijn financiële gezondheid ondanks de uitdagende marktomstandigheden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.