AEX open voorbeurs in het rood: Prinsjesdag in zeven grafieken

CChristiaan 19 september 2023 09:24

De AEX-index start de dag met een daling, terwijl Prinsjesdag in Den Haag wordt gevierd. Zonder veel bedrijfsnieuws en een lege macro-agenda, neemt de olieprijs de leiding met een gestage stijging. Tegelijkertijd bieden enkele opmerkelijke grafieken inzicht in de huidige economische situatie van Nederland.

Voorbeursdaling voor de AEX-index

De beurs begint de dag met rode cijfers, waarbij de AEX-index een daling van 0,3% toont. Deze trend sluit aan bij andere westerse indices die zich momenteel tussen -0,01% en -0,3% bevinden. Met weinig bedrijfsnieuws en een lege macro-agenda, blijft de situatie relatief ongewijzigd.

InstaCart, het populaire boodschappenbezorgplatform, wordt op de New Yorkse beurs gelanceerd met een waardering van $30 per aandeel. Dit markeert een belangrijke stap voor het bedrijf en kan een indicator zijn voor de groei van de online boodschappenmarkt.

Olieprijzen blijven stijgen

De olieprijzen blijven toenemen, waarbij zowel WTI als Brent hoger noteren. Dit is een voortzetting van de recente trends in de oliesector, die grotendeels worden aangedreven door veranderende vraag- en aanboddynamieken op wereldwijde markten.

Zeven grafieken bieden inzicht in Nederlandse economie

Hoewel Prinsjesdag in Den Haag wordt gevierd, heeft deze gebeurtenis weinig invloed op de financiële markten. Toch bieden zeven opmerkelijke grafieken een inzicht in de huidige economische situatie van het land, waarbij zaken als nationale schuld, BBP-groei, inflatie en overheidsuitgaven worden belicht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.