AEX daalt na verrassende rentebesluiten van de Fed

CChristiaan 21 september 2023 12:38

De AEX ging donderdagochtend flink onderuit, gedreven door het rentebesluit van de Federal Reserve en de verwachtingen voor de rest van het jaar. Beleggers lijken verrast door de strengere toon van de Fed.

AEX daalt na rentebesluit Fed

De Amsterdamse beurs heeft donderdagochtend een flinke daling meegemaakt. Dit werd grotendeels veroorzaakt door reacties op het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) in de Verenigde Staten. Beleggers waren naar verluidt verrast door de beslissing en de interpretatie daarvan. Dit leidde tot een daling van de AEX met 0,9 procent tot een stand van 731,95 punten.

Verwachtingen van de Fed voor 2023

In de Verenigde Staten hintte Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, op nog een verhoging van de rente later dit jaar. De zogenaamde 'dot plot' toonde aan dat de meeste bestuurders het hiermee eens zijn. Bovendien, zo werd gesuggereerd, zal de beleidsrente volgend jaar langer hoog blijven dan voorheen werd voorspeld. Dit draagt bij aan de bijgestelde groei- en inflatieverwachtingen van de Fed, die naar boven zijn bijgesteld.

Voorzichtigheid onder beleggers

De reacties op het rentebesluit hebben geleid tot voorzichtigheid onder beleggers. Dit is te zien aan de volatiliteitsindex, die met 7 procent is gestegen tot het hoogste niveau in een maand. Dit wijst op een grotere onzekerheid en mogelijk hogere risico's op de financiële markten.

Naast de Fed hebben ook andere centrale banken actie ondernomen. De Noorse en Zweedse centrale banken hebben hun rente verhoogd, terwijl de Zwitserse beleidsmakers de rente ongemoeid lieten. Later op de dag komen ook de Bank of England en de Turkse centrale bank nog met een rentebesluit. Deze acties kunnen verdere invloed hebben op de wereldwijde financiële markten en de koersen van de effectenbeurzen.

In de AEX waren het vooral de techbedrijven Adyen en Prosus die verliezen leden. De koersen van deze bedrijven daalden met respectievelijk 3,1 en 4,0 procent. Hoewel Adyen een nieuw contract aankondigde met True Alliance, een grote verkoper en distributeur van mode-, sport- en outdoor-artikelen in Australië en Nieuw-Zeeland, bleek dit onvoldoende om het koersverlies te compenseren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.