AEX breekt door, terwijl kleinere indexen achterblijven

HHenk 28 juli 2023 08:48

De AEX-index heeft een overtuigende opwaartse uitbraak gemaakt, terwijl de kleinere AMX- en AScX-indexen minder indrukwekkend presteren. Het lijkt erop dat de kleinere aandelen het moeilijk hebben om hun grotere tegenhangers bij te houden.

AEX breekt uit, kleinere indexen volgen niet

Het einde van de impasse op de Nederlandse beurs is in zicht. De AEX-index heeft een indrukwekkende opwaartse trendbreuk doorgemaakt, wat een nieuwe weg opent naar het all-time high van eind 2021 rond 829,66 punten. Dit contrasteert sterk met de prestaties van de kleinere indexen, de AMX en de AScX, waarvan de voortgang minder overtuigend is. Het lijkt erop dat de kleinere aandelen het moeilijk hebben om gelijke tred te houden met hun grotere AEX-tegenhangers, duidelijk te zien in de minder overtuigende dagwinsten van deze indexen.

Overtuigende uitbraak van de AEX

De sterke prestatie van de AEX wordt bevestigd door verschillende factoren. Ten eerste ging de doorbraak van de weerstand bij 777,58 punten gepaard met een hoger dan gemiddeld handelsvolume. Bovendien wist de AEX, in tegenstelling tot eerdere pogingen, de uitbraak ditmaal vast te houden. De sluitingskoers van de AEX, die bijna op het hoogste intraday punt van de dag lag, bevestigt dat de index ditmaal niet onder verkoopdruk stond. Dit alles wijst op een overtuigende opwaartse trendbreuk.

Hoewel de kleinere indexen, de AMX en de AScX, nog steeds achterblijven bij de AEX, tonen ze wel de eerste tekenen van technisch herstel. De AMX heeft bijvoorbeeld de eerdere neerwaartse doorbraak weten te neutraliseren door weer boven de laatste koersbodem rond 908,03 punten te kruipen. Voor de AScX-index duidt de licht opwaarts krullende 200-dagenlijn op een eerste technische verbetering. Echter, beide indexen hebben nog een lange weg te gaan voordat zij de AEX kunnen bijbenen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.