AEX blijft dalen ondanks positieve berichten

HHenk 27 augustus 2023 10:01

De Amsterdamse beurs AEX kende vorige week een verdere daling, ondanks enkele positieve economische indicatoren. Tegenvallende inkoopdata, kwartaalcijfers van Nvidia en de uitspraken van centrale banken hebben de markt niet kunnen opbeuren.

AEX blijft dalen ondanks positieve signalen

De AEX heeft vorige week geen herstel laten zien ondanks enkele positieve economische tekenen. Tegenvallende inkoopdata, kwartaalcijfers van Nvidia en de uitspraken van centrale banken hebben een negatieve invloed gehad op de beleggers. Dit resulteerde in een daling van de index met 0,2 procent op weekbasis, met een slot van 733,37 punten op vrijdag.

Beleggers gericht op inkoopdata, Nvidia en Jackson Hole

Belangrijke evenementen op de financiële agenda van afgelopen week waren de publicatie van inkoopdata, de kwartaalcijfers van chipproducent Nvidia en het symposium van centrale banken in Jackson Hole. Vooral dit laatste evenement trok de aandacht van beleggers, aangezien prominente figuren zoals Jerome Powell van de Federal Reserve en Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank hun visie gaven op het toekomstige rentebeleid van de grote centrale banken.

Aan het begin van de week waren beleggers vooral bezorgd over de situatie in China. De People's Bank of China verlaagde maandag de eenjarige rente met 10 basispunten tot 3,45 procent, terwijl de vijfjarige variant ongewijzigd bleef op 4,2 procent. Deze ontwikkelingen werden als teleurstellend beschouwd en als teken gezien dat beleidsmakers de zwakke Chinese vastgoedmarkt onvoldoende aandacht geven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.