Actie op de financiële markten: aandelen wankelen, terwijl dollar, rentes, goud en olie in beweging zijn

HHenk 28 november 2023 22:47

Terwijl de AEX wat stoom afblaast, blijven andere facetten van de financiële markt bewegen. De dollar, rentes, goud en olie trekken de aandacht, terwijl analisten hun verwachtingen voor omzet en winst terugschroeven. Ondanks wat haperingen, blijft het spannend om te zien wat de toekomst brengt voor de AEX en andere aandelen.

AEX hapt naar lucht, rente daalt

Het lijkt erop dat de AEX een beetje stoom afblaast, terwijl de 10-jaarsrente juist daalt. Dit is niet per se een reden tot paniek, maar het is wel iets om in de gaten te houden, vooral voor diegenen die kort handelen. Daarnaast zien we dat analisten hun omzet- en winstverwachtingen wat terugschroeven. Met stijgende koersen betekent dit simpelweg dat de index en de aandelen duurder worden. Een ontwikkeling om nauwlettend in de gaten te houden.

Onze zuiderburen kampen met mogelijke problemen bij hun nationale postbedrijf, Bpost. Bpost dreigt namelijk de krantenbezorging, een aanzienlijke inkomstenbron, kwijt te raken. Dit zou betekenen dat er een flinke schadepost ontstaat voor zowel Bpost als de Belgische overheid, die de meerderheidsaandeelhouder is van het bedrijf. Een situatie die niet wenselijk is, en niet alleen in dit specifieke geval. Het is nog onduidelijk wat de uitkomst zal zijn, maar het is een situatie om nauwlettend in de gaten te houden.

Euro in opmars, invloed op andere markten

Ondanks dat de aandelenmarkt vandaag niet echt schittert, is dit slechts een klein onderdeel van het geheel. De euro heeft namelijk de 1,10 weer in zicht ten opzichte van de dollar. Dit kan goed nieuws zijn voor investeerders in goud en olie. De kans bestaat zelfs dat ook de cryptomarkt hiervan kan profiteren. De dollar heeft invloed op de prestaties van aandelenmarkten wereldwijd, dus dit is zeker iets om in de gaten te houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.