ABN Amro neemt afscheid van haar staatsbank-status

CChristiaan 25 september 2023 19:02

Na vijftien jaar is ABN Amro niet langer een staatsbank. De bank heeft onthuld dat de overheid nu minder dan 50 procent van de aandelen bezit, waardoor de bank haar staatsbank-status verliest.

ABN Amro zegt vaarwel tegen de staatsbank-status

Voor het eerst in 15 jaar kan ABN Amro niet langer als staatsbank worden beschouwd. De bank heeft aangekondigd dat de overheid sinds vandaag minder dan 50 procent van de aandelen in bezit heeft, waarmee het label van staatsbank officieel wordt losgelaten. De bank is verheugd met deze ontwikkeling, aangezien dit een belangrijke mijlpaal markeert in het afbouwen van het staatsbelang sinds de overname in 2008.

Aandeel van de staat in ABN Amro vermindert

Tot 2015 had de staat alle aandelen van ABN Amro in bezit. In dat jaar werden voor het eerst aandelen op de beurs verhandeld. Sindsdien is het staatsaandeel in ABN Amro geleidelijk verminderd. Nu, voor het eerst sinds de crisis, heeft het staatsbelang in de bank het punt bereikt dat het minder dan 50 procent is.

Met de huidige aandeelhoudersstructuur heeft de overheid geen doorslaggevende stem meer in beslissingen waarvoor een meerderheid van de aandeelhouders moet instemmen. De staat blijft echter wel de grootste aandeelhouder en verwacht dat ABN Amro haar zal blijven raadplegen bij belangrijke beslissingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.