Aanhoudende Bankencrisis in VS: Deposito's Dalen, Reddingsgeld Piekt

HHenk 13 september 2023 09:53

De VS zit nog steeds in het midden van een bankencrisis, met deposito's die op recordlaagte vallen en een stijging in het gebruik van reddingsgeld door de centrale bank. Wat betekent dit voor de Bitcoin koers, en wat zijn de mogelijke gevolgen voor de Amerikaanse economie?

Dalende stortingen, stijgend reddingsgeld

Er is een zorgwekkende trend gaande in het Amerikaanse banksysteem. In slechts één week tijd werd er ongeveer 70 miljard dollar aan stortingen teruggetrokken, waardoor het totale deposito op het laagste niveau sinds mei 2023 komt. Tegelijkertijd is het reddingsprogramma van de centrale bank geëscaleerd tot 107,8 miljard dollar. Dit wijst erop dat steeds meer banken in nood verkeren en dat er actie nodig is om deze neerwaartse spiraal te stoppen.

Impact bankencrisis op Bitcoin

De aanhoudende bankencrisis in de Verenigde Staten stelt mensen voor de vraag: 'Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?'. Hoewel de bankencrisis in maart 2023 een positief effect had op de Bitcoin koers, is het nog maar de vraag of een verdere verslechtering van de situatie bij de banken goed zal zijn voor Bitcoin. Het blijft dus onzeker hoe de cryptomarkt zal reageren op deze ontwikkelingen.

Volgens financieel expert Joe Consorti is de uitstroom bij de banken niet zo vreemd als het op het eerste gezicht lijkt. Een mogelijke verklaring kan zijn dat Amerikanen nu de mogelijkheid hebben om hun geld te investeren in geldmarktfondsen. Deze fondsen investeren in Amerikaanse staatsobligaties en bieden een rendement van 4,5 tot 5 procent, wat meer aantrekkelijk is dan de commerciële banken op dit moment kunnen bieden.

Stijgende ongerealiseerde verliezen banken

Als de daling in stortingen nog niet genoeg was, zien commerciële banken ook hun ongerealiseerde verliezen stijgen. In het tweede kwartaal van 2023 zijn deze verliezen opgelopen tot een angstaanjagende 558 miljard dollar, een stijging van 8 procent. Dit heeft te maken met de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, die de waarde van de activa in het portfolio van de banken doen dalen.

Voor degenen die overwegen om de cryptowereld te betreden, is er een speciale aanbieding. Door je aan te melden bij Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto-beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding. Naast het ontvangen van gratis 10 euro, betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.